Facebook

7.6.-10.6.2018

SARAJEVO IN NACIONALNI PARK TARA

Izleti za skupine, Tujina

Trajanje: 4 dni
Prevoz: Avtobus

SARAJEVO – VIŠEGRAD – ANDRIĆGRAD – DRVENGRAD – ŠARGANSKA OSMICA – NACIONALNI PARK TARA

Program izleta:

Četrtek, 7.6.: Odhod iz Jurovcev ob 1. uri. Vožnja s postanki v smeri Zagreba, Slavonskega Broda… Nadaljevanje poti do Sarajeva, glavnega mesta Bosne in Hercegovine, ki leži v kotlini ob reki Miljacki. Po prihodu v Sarajevo sledi ogled mesta s panoramsko vožnjo. Peljali se bomo ob Miljacki, med drugim videli Skenderijo, Narodno gledališče, nekdanji Principov most, ki se danes imenuje Latinska čuprija, muslimansko pokopališče… Po mestu se bomo sprehodili z lokalnim vodnikom. Videli bomo Begovo džamijo Gazi Husrev iz 16. stoletja, Carevo džamijo z medreso, arkadnim dvoriščem in streho v obliki kupole, staro pravoslavno cerkev, Univerzitetno knjižnico. Očarala nas bo tipična muslimanska Svrzina kuča. Po ogledu prosti čas za raziskovanje Baščaršije in pokušino sarajevskih čevapčičev. Baščaršija je srce in duša mesta s številnimi trgovinicami, umetnostno obrtnimi delavnicami, kavarnami, ki ustvarjajo vzdušje domačnosti. Popoldne namestitev v hotel, ki je v neposredni bližini Baščaršije. Zvečer uživanje ob tradicionalni večerji in živi glasbi.

Petek, 8.6.: Po zajtrku nas bo iz Sarajeva pot peljala po soteski reke Miljacke in naprej čez Romanijo (redko naseljena planina) do Višegrada. Višegrad je mesto v zahodni Bih ob reki Drini, znano po kamnitem mostu iz 16. st. in Andrićgradu. Andrićgrad ali Kamengrad je trdnjava kulture in znanja zgrajena v čast Nobelovemu nagrajencu Ivu Andriću. Sprehod in spoznavanje zgodovine skozi pripoved iz Andrićevega romana Most na Drini. Prosti čas za postanek v kavarnici do odhoda proti Srbiji. Po prehodu meje vožnja do Mokre gore, planinske vasi, kjer se bomo vkrcali na muzejski vlak, vožnja po Šarganski osmici – delu ozkotirne železniške proge, zgrajene v času Avstro-Ogrske, ki je povezovala Beograd s Sarajevom in Dubrovnikom. Na približno 15 km dolgem odseku proge, imenovanem Šarganska osmica, se bomo zapeljali skozi 22 tunelov, čez 5 mostov in premagali 300 m višinske razlike. Peljali se bomo skozi planino Šargan in naredili postanek na postaji Jatare, kjer se bomo okrepčali. Za zaključek dneva si bomo ogledali še Drvengrad, kjer je znani režiser Emir Kustorica postavil filmsko vasico z Vlaško leseno arhitekturo, leseno cerkvico, restavracijo in etnološki muzej. Celotna vas in pokrajina sta prava paša za oči. Po ogledu nadaljevanje poti skozi naravni park Tara do hotela v Bajini Bašti. Namestitev v hotel in večerja. Nočitev.

Sobota, 9.6.: Po zajtrku vožnja do NP Tara, ki ga zaznamujejo nepregledni gozdovi, veličastni razgledi, jezera in soteska Drine. Najprej si bomo ogledali samostan Rača. Pot nas bo vodila ob jezeru Zaovine. Spustili se bomo do jezera Peručac, se vkrcali na ladjo in se podali na plovbo po kanjonu reke Drine, tretjem največjem kanjonu na svetu. Kosilo na ladji, ogled slapov na reki Vrelo in obisk proizvodnje žganja klekovače. Sledi degustacija klekovače ter povratek v hotel. Prosti čas, nato sprehod do gostilne z domačo srbsko večerjo ob živi glasbi. Nočitev.

Nedelja, 10.6.: Po zajtrku se bomo peljali do Bjeljine in se ustavili pri Etno selu Stanišić. Sledi ogled izjemno lepo urejenega etnosela in tradicionalno srbsko kosilo. Po kosilu nadaljevanje poti mimo Slavonskega Broda proti Mariboru. Povratek v večernih urah.

CENA: 299€ po osebi v dvoposteljni sobi

Cena se zviša za 20€ pri udeležbi manj od 45 oseb (min. število potnikov za izvedbo 35)

Cena vključuje:

Doplačila: enoposteljna soba 30€

 

Priporočamo tudi