Facebook

4.6.-7.6.2020

OD ĐEPARDA DO SALAŠA

Izleti za skupine, Tujina

Trajanje: 4 dni
Prevoz: Avtobus

Smederevo-Lepenski vir-Kladovo-HE Đerdap-NP Đerdap-z ladjo po Donavi-Golubac-Zrenjanin-Belo blato-Đakovo

4.6.-7.6.2020

Program:

Četrtek, 4.6.: Odhod okrog 00.15 ure. Vožnja s postanki v smeri Zagreba, Slavonskega Broda in srbske meje. Nadaljevanje poti mimo Beograda do Smedereva, mesta ob Donavi. Po prihodu ogled mesta na panoramski vožnji in ogled smederevske trdnjave z lokalnim vodnikom. Sprehod po starem mestnem jedru do trga s hramom Sv. Georga, Karađorđeve murve,… Po krajšem premoru za počitek, se bomo odpeljali naprej proti vzhodu, med vožnjo pa se bomo vstavili in si privoščili kosilo, v prijetnem lokalu s čudovitim pogledom na Donavo. Po kosilu kratka vožnja do Donjega Milanovca, kjer si bomo ogledali arheološki muzej Lepenski vir. Zanj je značilna obširna zbirka različnih arheoloških izkopanin, ki pričajo o razviti družbi pred več tisočletji in veljajo za ene najstarejših v Evropi. Po ogledu nadaljevanje vožnje ob mogočni reki Donavi. Občudovali bomo strmo padajoče stene, t.i. klisure, klance naravnega parka Đerdap. Prihod v Kladovo, namestitev v hotel, ki se nahaja tik ob obali Donave. Prosti čas za sprehode ob rečni plaži, večer4ja v hotelu. Nočitev.

Petek, 5.6.: Po zajtrku nas bo pot vodila do največje hidroelektrarne na Donavi. Z lokalnim vodnikom si bomo ogledali notranjost mogočnega jeza z velikanskimi turbinami, ter posebne kanale  s sistemom vodnih zapornic, ki ladjam omogočajo prehod skozi jez. Vožnjo bomo nadaljevali skozi NP  Đerdap do Tekije, kjer nas bo že čakala ladja. Zapluli bomo po velikem in malem »Kazanu«, med strmo padajočimi stenami. Iz daljave bomo opazili Trajanovo Tabulo, ki še danes priča o dosežkih najbolj sposobnega rimskega cesarja. Ta je ob Donavi dal tlakovati pot n vzhod, njegove legije pa so osvojile Dacijo in velik del bližnjega vzhoda. Na najprijetnejši način si bomo ogledali verjetno najlepši del, najdaljše evropske reke. Po končani plovbi, bomo pot nadaljevali ob Donavi proti Golubcu. Postanek za kosilo in krajši počitek. Sledi ogled znane trdnjave Golubac, nato pa vožnja mimo Smedereva in Pančeva do lepega mesta ob reki Begej,  Zrenjanina. Namestitev v hotel in večerja, prosto za sprehode po središču mesta, nočitev.

Sobota, 6.6.: Po zajtrku ogled Zrenjanina z lokalnim vodnikom. Prosti čas za samostojno raziskovanje, nato pa kosilo v znani restavraciji ob domačih specialitetah. Popoldan prosto za počitek ali sprehod ob reki Begej z možnostjo obiska stare gostilne »Četri konja debela«, ter muzeja piva. Zvečer se bomo odpeljali do lepo urejenega »salaša«, si ga ogledali, nato pa se prepustili glasbi tamburašev ob tradicionalni Bački večerji. Povratek v hotel in nočitev.

Nedelja, 7.6.: Zajtrk, nato pa vožnja mimo Novega Sada in Vukovarja do Đakova. Tam se bomo vstavili in si ogledali katedralo, ki velja za eno najlepših neoromantičnih cerkva med Rimom in Istambulom. Sledi tradicionalno slavonsko kosilo. Po kosilu nadaljevanje poti mimo Slavonskega Broda proti Mariboru. Povratek v večernih urah.

Cena: 325€ po osebi v ½ sobi-hotel 4*

Cena se zviša za 20€ pri udeležbi manj od 45 oseb (min. število potnikov za izvedbo 35).

Cena vključuje: avtobusni prevoz po programu, cestnine, parkirnine, 1 × nočitev z zajtrkom (Zrenjanin), 2 × polpenzion (Zrenjanin, Kladovo), vožnjo z ladjo po Donavi, Naravni park Đerdap, oglede Smedereva, Zrejanina z lokalnimi vodniki, 4 kosila v izbranih gostilnah, 1 × tradicionalno vojvođansko večerjo z glasbo-v salašu, v Belem blatu, vstopnine v HE Đerdap z lokalnim vodnikom, trdnjavo Smederevo, arheološki muzej Lepenski Vir, trdnjavo Golubac, spremstvo in organizacijo potovanja.

Možna doplačila: enoposteljna soba 45€.

Priporočamo tudi